RECEPTEK
Borsós brassói aprópecsenye
125 perc / előkészület: 30 perc főzés: 75 perc sütés: 20 perc
hozzávalók / 4 adag
- 4 dl napraforgó olaj
- 4 dl víz
- 2 közepes db vöröshagyma
- 60 dkg sertéshús
- 5 gerezd fokhagyma
- bors ízlés szerint
- őrölt fűszerkömény ízlés szerint
- só ízlés szerint
- majoranna ízlés szerint
- 20 dkg zöldborsó
- 1 kg burgonya
elkészítés
- A vöröshagymát felaprítjuk, és kevés olajon üvegesre pároljuk.
- A húst csíkokra vágjuk, és a hagymára téve fehéredésig sütjük.
- Felöntjük kevés vízzel, megszórjuk a fűszerekkel, és zúzott fokhagymát is hozzákeverjük és fedő alatt puhára pároljuk a húst.
- Hozzáadjuk a borsót és azt is készre főzzük.
- A fedőt levéve addig rotyogtatjuk, amíg besűrűsödik a leve.
- Közben egy magasabb falú serpenyőben a meghámozott és felcsíkozott burgonyát szépen kisütjük, picit megsózzuk, és ha a husi elkészült, szépen összekeverjük, és tálaljuk.
Fűszeres sült tarja római tálban
110 perc / előkészület: 30 perc sütés: 80 perc
hozzávalók / 2 adag
- 40 dkg sertéstarja
- 50 dkg burgonya
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
- magyaros fűszerkeverék ízlés szerint (vagy borsos steak)
- bors ízlés szerint (őrölt)
- fokhagymapor ízlés szerint
- petrezselyem ízlés szerint
- só ízlés szerint
- 1 ek mustár (ízlés szerint)
- 10 dkg zöldborsó
- 10 dkg csemegekukorica
- 2 db paradicsom
- 1 dl sör
- 1 ek napraforgó olaj
elkészítés
- A római tálat beáztatjuk egy jó fél órára.
- A húst besózzuk, a fűszereket összekeverjük és bedörzsöljük a húsba, majd mustárral is átkenjük, és 1 órára hagyjuk a hűtőben pihenni.
- A krumlit, hagymát, paradicsomot karikára vágjuk. Rétegesen belehelyezzük a tálba, először a krumplit, amire sót és petrezselymet teszünk, és 1 ek étolajat. Erre következik a hagyma és a paradicsom, erre 1-2 marék borsó és kukorica, só és petrezselyem. Fokhagymagerezdeket ízés szerint rádobálunk.
- A végén a húst helyezzük rá, amit fokhagymával megtűzdelünk. Meglocsoljuk kb. 1dl sörrel.
- Rátesszük a római tál tetejét, és a HIDEG sütőbe betesszük.
- Fokozatosan melegítjük a sütőt, és 6-os fokozaton (gáz) sütjük 1 órát.
- Levesszük a tetőt, és ezután sütjük addig, míg szép piros nem lesz a hús.
- sütési hőfok: 200°C
- költség: 1000 Ft
- elkészítettem: 1 alkalommal
Labancpecsenye Lilalicsi konyhájából
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
hozzávalók / 4 adag
- 1 kg sertés rövidkaraj
- 20 dkg trappista sajt
- 25 dkg prágai sonka
- 3 ek mustár
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 3 púpozott ek teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 2 ek napraforgó olaj
elkészítés
- A hússzeleteket kissé kiklopfoljuk, sózzuk, és megszórjuk borssal, majd mindkét oldalán bekenjük mustárral. Hűtőbe tesszük egy órára.
- Közben feldaraboljuk a sajtot, egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet a fűszerpaprikával. Készítsünk elő egy szilikonpapírral bélelt tepsit is.
- A hússzeletekre fektetünk egy szelet sonkát és sajtot, majd félbehajtjuk, és megtűzzük. Megforgatjuk a paprikás lisztben, és egymás mellé fektetjük a tepsiben.
- 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, tetejüket meglocsoljuk 2 evőkanál olajjal, enyhén megszurkáljuk, és 25 perc alatt pirosra sütjük. Tarjából készítve az ideális, hiszen szaftosabb az alapanyag.
- Rizs vagy steak burgonya kíséretében kínáljuk.
- sütési hőfok: 190°C
- sütési mód: hőlégkeveréses
- költség: 1800 Ft
- elkészítettem: 50 alkalommal